miercuri, 11 mai 2016

Ne inchinam la icoana lui Hristos sau la poza unui actor?

       Robert Powell in rolul lui Iisus         (varianta Zefirelli)

      In Postul Mare vedeam fata lui Powell peste tot. Dupa Inviere apare iar, invaluit in lumina. Si cu mesaje de genul: ,,I(i)sus te iubeste''. Sau: ,,Vino la Mine''.
     De fapt, daca unii vor sa vorbeasca despre Hristos, pun poza cu actorul, un text balsamic si gata. A, uitasem de chestia aia cu ,,scrie Amin'' si pune-ti o dorinta, ca Robert Powell ti-o indeplineste sigur. James Caviezel apare mai rar, ca varianta lui Mel Gibson e mai sangeroasa...
    Uite asa a ajuns un actor ateu imaginea lui Dumnezeu pe pamant. Si el ajunsese sa creada asta, saracul... Cum sa nu ajungem de rasul sectarilor care sustin sus si tare ca icoana este idol? Daca este vorba de poza unui muritor pacatos pe post de icoana, e clar ca vina pleaca de la noi.
     Mai jos este imaginea lui Iisus Hristos de pe cupola unei biserici. Despre icoana Mantuitorului si despre icoana in general am tot vorbit pe blogul meu. E clar ca nu putem substitui icoana cu o poza facuta unui om oarecare. Chiar daca a jucat magistral un rol.
    Nici tabloul nu este icoana. Tablourile din Renastere sunt capodopere, dar nu ne inchinam la ele. Nu putem sa-i  facem o poza lui Robert Powell si sa o punem in biserica. Omul a fost un actor in rolul vietii sale. Cam asa arata cu parul lui natural si fara barba. Va mai vine sa il puneti in mesaje de iubire de genul: El te iubeste? Da, El, dar nu el.
     Actorii sunt oameni obisnuiti. Mai trag o tigara, mai beau un shot mic, se mai uita dupa actrita care o interpreteaza pe Maria Magdalena...
    Sorin Dumitrescu are doua poze geniale in cartea sa ,,Noi si icoana''. Povell pozat in papuci de casa, cand suferea intens pe cruce si cu tigara in gura intr-o pauza de filmare. Eu am gasit-o pe internet pe cea de jos, unde se incalzea putin intre doua duble de filmare. Desigur, pe cruce...

          Seamana macar putin cu icoana?...

     Punand un om ca imagine de reprezentare hristica picam in erezie. Numai icoanele detin acest limbaj. Hristos Si-a luat trupul si chipul Sau in pantecele curat al Sfintei Fecioare.
     Nici daca actorul ar fi fost un sfant nu ar putea sa inlocuiasca defel chipul lui Hristos. In primul rind ca Hristos a avut si a ramas in continuare cu chipul Sau istoric asumat. Apoi sfintenia poate fi reprezentata doar cu alfabetul iconografic. Restul e poveste.


Foto: internet








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu