duminică, 8 mai 2016

Sinceritatea lui Toma

                   Necredinta lui Toma 
      
    Toma numit Geamanul nu era cu restul ucenicilor cind a venit Hristos. Toti stateau ferecati in casa de teama iudeilor, dar Toma era pe afara. Invatatorul li S-a aratat ucenicilor cand acestia erau la masa si i-a mustrat pentru ca nu i-au crezut pe mesagerii Invierii Sale (Marcu 16,14). Nu pentru ca L-au abandonat la greu, nu pentru ca s-au gandit sa-si scape pielea cand El murea pe cruce.
    ,,Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamanul, nu era cu ei cind a venit Iisus'' (Ioan 20,24). Pe unde umbla Toma? Nu era inchis in casa impreuna cu tovarasii sai. Il cauta pe Hristos? 
    Atunci cand ceilalti ucenici i-au spus ca L-au vazut pe Domnul, el a vrut sa se incredinteze de acel adevar. ,,Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in coasta Lui, nu voi crede'' (Ioan 20,25).
    Necredinta sau dorinta fireasca de incredintare? Mitropolitul Macarie al Europei de Nord a spus o vorba care mi-a placut mult: ,,Sfantul Apostol Toma este ocrotitorul celor care vor sa afle adevarul direct de la sursa.'' 
                  Sf. Apostol Toma
    Interesant este ca Mantuitorul ii cearta pe ucenici pentru necredinta lor, insa nu ii spune prea multe lui Toma. Doar atat: ,,Adu degetul tau incoace  si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios, ci credincios'' (Ioan 20,27). 
     Nu i-a spus ,,crede si nu cerceta''. I-a zis: adu mana, cerceteaza. Abia dupa ce Toma i-a raspuns convins ,,Domnul meu si Dumnezeul meu'', Hristos i-a fericit pe cei care n-au vazut si au crezut (Ioan 20,28-29).
    Aflat la intersectia dintre dragostea fata de Domnul sau pe care il cauta inviat si necredinta, Apostolul Toma alege cu mult curaj intrebarea. Nu isi ascunde indoiala in dosul unei aparente cucernice si tacute ca sa dea impresia de incredintare totala, ci alege sa fie sincer. Un model de sinceritate fata de el, fata de prietenii sai si fata de Hristos. Are o credinta vie, care pune intrebari. 
    Nu e caldicel, nu e plat, nu este indiferent si nu-i este teama sa puna mana ca sa se convinga. Numai ca o data convins, convins ramane! Nu a cautat raspunsuri ca sa se suceasca dupa aceea si sa le mai caute o data.
    In icoana, Hristos nu a ezitat sa se despoaie de vestminte in fata lui pentru a-i arata ranile patimirilor Sale. Iar Toma ii pipaie coasta strapunsa in timp ce Hristos ridica bratul pentru a se vedea mai bine. Se smereste in fata ucenicului Sau in timp ce restul viitorilor apostoli, grupati de o parte si de alta, privesc uimiti. Este clar pentru ei, Hristos este Om adevarat si Dumnezeu adevarat si a inviat cu trupul.
     Un trup pe care Toma l-a pipait, dar care a intrat prin usile incuiate (care se vad in spate). Apostolii nu au inca aureola: Duhul Sfant nu Se pogorise inca asupra lor. Erau doar ucenicii cu Hristos Dumnezeu inviat si o mare pace cea data de El.

    Foto: internet                                                    
  















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu