marți, 10 mai 2016

2. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: Paramythia

    ICOANA MAICII DOMNULUI      PARAMYTHIA (MANGAIETOAREA)
Icoana Maicii Domnului Mangaietoarea (cu ferecatura de argint lucrata la manastirea Golia din Iasi)

    In Sfantul Munte Athos, adevarata stareta a manastirilor este Maica Domnului. Ea este Doamna si Stapana acestor locuri unde nici o alta fiinta de sex feminin nu are voie sa calce. La manastirea Vatoped, cind portile manastirilor sint inchise seara, staretul aseaza cheile la icoana Maicii Domnului. La rasaritul soarelui le ia de acolo si redeschide portile.
    La 21 ianuarie 1320, staretul Ghenadie a mers dupa obicei ca sa ia cheile manastirii de la icoana Stapanei. A auzit-o pe Maica Sfanta spunandu-i sa nu deschida portile manastirii, altminderi vor navali piratii.
    Spre uimirea parintelui si Pruncutul prinde viata in bratele Maicii Sale. Duce manuta la gura ei, spunindu-i: ,,Nu, Maica Mea, nu-i instiinta pe acesti calugari, caci li se cuvine aceasta ispita, pentru ca au cazut in nepurtare de grija!'' Insa Fecioara Sfanta, cu blandete, da deoparte de la gura manuta Copilasului si repeta inca de doua ori avertizarea sa. 
                  Icoana Maicii Domnului         Mangaietoarea (fara ferecatura)

    Asa era. Piratii incercuisera manastirea, asteptand momentul deschiderii portilor pentru a da navala. Fara avertismentul Maicii Domnului, parintii ar fi fost pierduti. Printr-o minune, gesturile din icoana au ramas incremenite la momentul cand Maica Domnului daduse la o parte manuta lui Hristos.
    La prima vedere pare ca Maica Domnului ar vrea sa ii sarute manuta Pruncului. Insa ea il apuca, cu tandrete si hotarire in acelasi timp. Va dati seama cita putere are Maica Domnului? Trece peste hotarirea Fiului ei din dragoste pentru oameni!

                 Varianta pictata de mine
 
Foto: internet









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu