sâmbătă, 14 mai 2016

3. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: Prodromita

  ICOANA MAICII DOMNULUI PRODROMITA
     Aceasta icoana a Maicii Domnului poarta numele Schitului Romanesc Prodromu din Sfantul Munte Athos. Este serbata la data de 12 iulie iar privegherea dureaza intreaga noapte.
    De ce este cinstita aceasta icoana intr-un mod atit de special? Insasi aparitia ei are o poveste mai putin obisnuita. In anul 1863, ctitorii Schitului Prodromu (parintii Nifon si Nectarie) au venit in Tara Romaneasca pentru nevoile schitului. Dar si cu o mare dorinta in inima: sa gaseasca un iconar care sa le zugraveasca o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni. Mai toate manastirile din Gradina Maicii Domnului aveau o icoana minunata. In credinta lor, au cercetat in Iasi dupa un zugrav. Au gasit un iconar batran pe nume Iordache Nicolau, care s-a invoit sa lucreze la icoana cu post negru iar dupa amiaza dupa ce va manca, sa nu mai picteze. In plus, se roage mult si sa aiba o viata cat mai curata cat lucreaza la aceasta icoana.
Schitul Prodromu cu vederea Sf. Munte Athos

    Batranul pictor si-a lasat marturia intr-o scrisoare pastrata in arhiva manastirii Prodromu. Povesteste cum a pictat vestmintele, apoi a trecut la chipuri, pe care nu reusea sa le picteze defel. Amarit, a postit si s-a rugat iar de dimineata, cand sa se apuce de lucru, a aflat icoanele zugravite.
    Cercetatorii au studiat la microscop icoana si au descoperit ca nu prezinta urme de pensula. Nu a fost practic pictata de mana omeneasca.

Troparul Icoanei Maicii Domnului Prodromita (de la Schitul Prodromu)
 http://www.doxologia.ro/audio/cantari/troparul-icoanei-maicii-domnului-de-la-schitul-prodromu-prodromita

Foto: internet


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu