miercuri, 18 mai 2016

4. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: de la manastirea Surpatele


  Icoana Maicii Domnului de la Surpatele
    
      Aceasta icoana este de origine ruseasca iar specialistii presupun ca ar fi fost pictata pe la 1690-1700. Este o copie a icoanei Maicii Domnului din Smolensk, venerata in multe orase din Rusia. A fost gasita in podul unei cladiri vechi  a manastirii Brancoveni - Olt, de o maica trimisa acolo sa faca ordine (in anul 1953). Maica Antonina a luat-o la chilia sa din manastirea Surpatele.
    Intr-o zi icoana a plans cu lacrimi frumos mirositoare. A fost chemat Preasfintitul Iosif Gafton al Rimnicului si o comisie de specialisti. Studiindu-se icoana, au constatat ca nici o lege fizica a asa zisei normalitati umane nu explica lacrimile de mir ale Preacuratei. Astfel, icoana a fost numita oficial Facatoare de minuni si asezata cu cinste in biserica mare.
      Praznuirea icoanei se face la data de 12 iunie, odata cu icoana Maicii Domnului Prodromita, despre care am vorbit intr-o postare anterioara. Acest hram a fost adaugat hramului vechi al ctitoriei brincovenesti de la Surpatele: Sfanta Treime.
      Una dintre minunile Maicii Domnului savarsite prin mijlocirea acestei icoane este si vindecarea imediata a unui bolnav de epilepsie. In semn de recunostinta, el a sculptat iconostasul actual in care este asezata aceasta icoana.

Foto: internet









 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu