vineri, 6 mai 2016

Pastele a trecut. Noi cu ce am ramas?

 Biserica Invierii din Ierusalim

      Toata lumea se agita inainte de Pasti. Incepe nebunia curateniei mai intai, cu cel putin doua saptamini inainte de Saptamina Patimilor. Apoi aprovizionarea, cadourile iepurasului (de unde o mai fi rasarit si asta?), mancarea. Muuuulta mincare. Prea multa. 
    La sfarsit esti atit de obosit(a), incat abia mergi la biserica, iei nerabdator Lumina ca asa se face si mergi acasa unde mananci din toate bunatatile pregatite. Iar a doua zi iti este atit de rau, incat nu-ti mai arde de mers la biserica. 
    Apoi vin musafirii, ori pleci in vizite de Pasti (ca sa fie in continuarea celor de Craciun). Iar cand trec Sarbatorile esti vlaguit si te intrebi de ce te-ai agitat de fapt atat de mult.
    Am facut un scurt rezumat al evenimentelor petrecute in multe case. Doamne-Doamne...nu prea este pe aici. Desi curatenia din casa e doar reflexia curateniei pe care trebuie sa o facem in suflet.   Asteptam Pastele...pentru Invierea lui Hristos sau pentru friptura de miel? Ne-am spovedit din dor de Dumnezeu sau pentru ca...asa trebuie?
    Urarile de ,,Paste Fericit'' ma omoara. Cred ca si asta face diferenta dintre un crestin care are habar de trairea lui intru Hristos( stie ca El a inviat) si un crestin de moment care te trimite la pascut. 
    Apoi a aparut din traditii straine un iepuras care-i face concurenta serioasa lui Mos Craciun. Asta ca o amintire din timpurile vechi, cind din respect pentru marea Sarbatoare copilasii primeau hainute noi cu care mergeau la biserica. Mancarea abundenta nu potoleste foamea din suflet. Vizitele nu ne mai apropie ca altadata. Pana la urma Pastele a trecut. Noi cu ce am ramas?
                      Invierea Domnului
    Doar ca Hristos a inviat pentru sufletele noastre! Masa e plina pentru toata lumea. Hristos ne asteapta pe toti. Pina la urma El este Mielul pe care doreste sufletul nostru sa-L manince. In nostalgia care ne cuprinde ne dam seama ca Pastele este de fapt Invierea Domnului. Celelalte sint doar accesorii de bucurie. Doar Hristos a inmultit vinul la nunta pentru veselia mirilor!
    Chiar daca Pastele a trecut, icoana Invierii sta la inchinare in biserici tot timpul anului. Duminica de duminica este o Inviere continua. Hristos-Mielul sta pe masa Sfantului altar clipa de clipa. Sfantul Serafim de Sarov intampina pe toata lumea cu urarea ,,Hristos a inviat, bucuria mea!'' Si asta tot anul. Daca am ratat bucuria adevarata a Invierii, timpul nu-i pierdut. Putem face o Inviere in fiecare zi. Hristos nu Si-a inchis portile!

Foto: internet






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu