luni, 22 august 2016

Cinstirea Maicii Domnului in icoane (partea a doua)

 O imagine plastica a Maicii Domnului ne-a fost lasata de catre sfantul Dionisie Areopagitul (cel care apare si in icoana Adormirii): ,,Inalta, peste mijlocie, foarte zvelta, cu maini si picioare delicate si frumoase, culoarea pielii ca aurul, ochii ca maslina coapta, ovalul fetei desavarsit. Se purta in culorile fecioarelor: rosu si vanat (...). Toata infatisarea si purtarea ei erau atit de dumnezeiesti, incat daca n-as fi stiut ca nu-i ea Dumnezeu, m-as fi inchinat in fata ei ca lui Dumnezeu". Iar sfantul Ioan Damaschin completeaza: ,,Haina i-a fost decenta, mersul ei demn, nici pripit, nici afectat. Seriozitatea ei aparea indulcita prin amabilitatea si bunavointa ei."
  Maica Domnului este zugravita atat in pictura exterioara a bisericilor, cat si in interior. In fresca exterioara apare Cinul: o friza de sfinti care inainteaza spre rasarit, unde este zugravita Maica Domnului pe tron, cu Pruncul in brate. La Voronet apare o intreaga procesiune de sfinti; spre deosebire de siluetele care au tendinta de inaintare spre rasarit, Sfanta Fecioara are o pozitie frontala, simbol al punctului final.
Curtea de Arges - Adormirea Maicii Domnului)
    In biserica apare in diverse scene din viata sa iar pe peretele de apus ii este zugravita Adormirea, ca un memento mori pentru crestinii care ies din biserica.
Biserica Sf. Atanasie si Chiril, Tirgoviste 
     Insa cea mai impunatoare aparitie a Maicii Domnului este cea din absida altarului. Deasupra Sfintei Mese unde Fiul sau Se jertfeste la fiecare Sfanta Liturghie, Sfanta Fecioara priveste spre toti credinciosii din biserica. Oricum ea este simbolul Bisericii. 
    Ca Imparateasa, primeste cererile celor care au nevoie de ajutor. In Acatistul Maicii Domnului ea este numita: ,,Celor mahniti mangaietoare, celor necajiti bucurie, celor deznadajduiti nadejde".

Biserica Sf. Atanasie si Chiril, Tirgoviste - absida
    Pentru intaia oara apare ca rugatoare la nunta din Cana Galileii cand mijloceste pentru nuntasii aflati in impas, ,,fortand mana'' Fiului sau sa isi inceapa mai repede misiunea. Sfanta Fecioara Maria - logodnica Mirelui si simbol al Bisericii, apare ca mijlocitoare alaturi de sfantul Ioan Botezatorul, in icoana numita Deisis sau Rugaciune.
     Fiecare altar are doua icoane mari, denumite ,,imparatesti": in stanga una cu Maica Domnului cu Pruncul in brate, in dreapta o icoana cu Mintuitorul Pantocrator (Invatator).
 
 ,,Daca icoana lui Hristos este pentru noi o evocare permanenta a Intruparii Fiului lui Dumnezeu, icoana Maicii Sale se impune de la sine. Nu este ea, oare, cel mai frumos giuvaer al omenirii, stadiul ultim al indumnezeirii omului?" (Icoana, fereastra spre absolut - Michel Quenot)

Fragment din lucrarea: Maica Domnului Induratoarea  in iconografia ortodoxa romaneasca (Mihaela Andrei)

Foto: internet


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu