vineri, 12 august 2016

Maica Domnului in simtirea romaneasca (partea a doua)

                   Icoane pe sticla (Sapânța)
      Din icoane Maica Sfanta ii priveste cu iubire pe credinciosii pentru care mijloceste, precum spune poezia populara: ,,Sus in varful muntelui/ La Domnul Hristos/ Sade Maica Domnului/ Sade si se roaga/ Pentru lumea-ntreaga."
     Icoana populara, naiva a Maicii Domnului reflecta in mod deosebit simtamintele calde ale romanului pentru protectoarea sa: dragoste, duiosie, caldura, incredere. Icoana este ,,vie" o data pentru ca iconarul a avut o legatura sfanta cu persoana pictata de el si o data pentru credinta celui care se roaga.
     *Gratia icoanelor pe sticla este expresia unei alese distinctii sufletesti, presupune o nobila sensibilitate, in continua miscare. Iconareasa Anica Pop Maximoaia din Nicula facea urmatoarea afirmatie: ''Lucrul mere bine si-i de cinstire, pre cat ti-ai slobozit inima in el" (Studii de folclor si arta populara II - Ion Apostol Popescu).
  Icoana pe sticla (Scheii Brasovului)
    Icoana Maicii Domnului face parte organic din coltul de rasarit, asa cum fresca exterioara parca izbucneste din verdeata care imprejmuieste bisericile moldovenesti, ele insele crescute organic din peisaj. La romani, icoana este si ea o "adaptare" la natura (culori, ansamblu, simplitate); dragostea de pitoresc rezulta din solidaritatea cu natura.      
                           Tanguirea
     Mesterul simplu ,,nu are nevoie pentru a se emotiona, de fastul aurit care acopera icoanele altor neamuri. Interpret inspirat al Evangheliei, el o impodobeste cu tot farmecul legendelor, cu privelistile vietii lui de toate zilele" (Expozitia de icoane vechi romanesti pe sticla din colectia Ionel C. Ioanide - 17-31 iulie 1942).
                 Icoana din Brasov
    La icoanele populare pe sticla, cel mai des intalnit este ,,chipul duios si bland al Maicii Domnului, pictat cand cu zimbetul candid si bun al unei taranci din Maramures, cand cu blandetea ferma a unei femei din tara Oltului - ea fiind considerata Muma a toate intelegatoare, a toate iertatoare, omniprezenta in biserica si in casa taranului roman" (La peinture paysanne sur verre de roumanie - Iuliana Danco et Dumitresco-Danco).

Foto: internet






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu