joi, 25 august 2016

11. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: Cea cu trei maini

  Icoana Maicii Domnului cu trei maini    
        Triherusa de la manastirea Hilandar
 
      Si povestea acestei icoane este speciala. In timpul imparatului Leon Isaurul care lupta impotriva sfintelor icoane, locuia in Damasc un tanar pe nume Ioan. Acesta era un aparator iscusit al icoanelor, lucrarile sale ramanand pana astazi un reper in ortodoxie. Sfantul Ioan Damaschin (caci despre el este vorba) a starnit astfel mania imparatului iconoclast. Acesta a planuit ca prin viclesug sa il inlature pe acel tanar indraznet. A alcatuit o scrisoare falsa prin care cica Ioan ar vrea sa-l detroneze pe voievodul Damascului si a trimis-o acestuia impreuna cu alta scrisoare in care il arata cu degetul pe ,,tradator''.

                     Sf. Ioan Damaschinul   
    Voievodul Damascului s-a facut foc si para, cu atat mai mult cu cat Sfantul Ioan era un apropiat de-al sau. Fara sa-l lase sa se dezvinovateasca, a poruncit sa i se taie mana dreapta si sa i se spanzure in piata orasului.
    Tanarul nevinovat s-a retras in camera sa, tanguindu-se in fata icoanei Maicii Domnului. L-a rugat prin intermediari pe voievod sa ii inapoieze mana taiata si a plans in fata Maicii Domnului ca sa ii vindece mina, pentru a-si continua lucrarea de aparare a credintei.
   Obosit de atata durere si plans, a atipit. Si o vede ca in vis pe Sfanta Fecioara care ii spune: ,,Iata, mana ta este sanatoasa! Sa o folosesti dupa cum ai fagaduit si sa nu mai fii de acum intristat!" 
    S-a facut nevazuta iar sfantul Ioan s-a trezit. Cand s-a trezit, a vazut ca mana ii fusese lipita la loc. Doar un semn rosu marca locul de unde fusese taiata.
    Aceasta mare minune l-a incredintat pe voievod de nevinovatia credinciosului sau slujitor. Acesta, marcat de cele intimplate, a hotarit sa isi inchine viata Celei care l-a tamaduit. 
        Mai intai a facut o mana de argint de marimea celei taiate si a lipit-o de icoana Maicii Domnulului in fata careia s-a vindecat. Apoi, luind icoana cu el, s-a dus la manastirea Sfantul Sava cel Sfintit unde s-a calugarit, dedicandu-si toata viata in apararea credintei sale.
   Icoana a fost adusa la Manastirea Hilandar din Sfantul Munte Athos. Initial a fost asezata in altar.
    Murind staretul, s-au iscat neintelegeri nestiind pe cine sa aleaga succesor.  In toiul
 acelei tulburari interne, au gasit icoana intr-o dimineata pe tronul staretului. Au mutat-o la loc in altar, insa istoria s-a repetat. Au sigilat usile bisericii dar au gasit icoana tot pe locul staretului, desi nimeni nu intrase in biserica.
    Un pustnic batran le-a spus ce insemnau toate acestea: ,,M-a trimis Maica Domnului sa va spun ca de acum inainte sa nu mai puneti staret, ca Ea voieste sa fie Stareta si ocrotitoarea manastirii''.
   De atunci Maica Domnului este stareta acestei manastiri, avind doar un ajutor de staret. Cand au vreo nevoie, calugarii merg si iau binecuvintare de la icoana. Iar Stareta si-a ocrotit de multe ori manastirea, scapand-o din primejdii. Cand a fost asediata, niciodata nu au reusit sa intre cei dinafara in ea, desi inauntru vietuiesc calugari neinarmati, nu soldati cu experienta.
Manastirea Hilandar      

Imagini: internet























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu