marți, 23 august 2016

10. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: cea de la Mitropolia din Iasi

Icoana facatoare de minuni de la Mitropolia ieseana 

   Istoria acestei icoane este legata de numele seminarului teologic de la Socola, din Iasi. Icoana imparateasca aflata pe catapeteasma bisericii seminarului a inceput sa lacrimeze. Era la 1 februarie 1854, de ziua sfantului Trifon. 
    Initial s-a crezut ca seminaristii se tin de farse. Dar pentru ca aceasta intamplare s-a tot repetat pana la finalul lunii aprilie, icoana a fost studiata de preoti si ierarhi. Aflam dintr-un ziar iesean al timpului: ,,spre a inlatura orice presupunere, s-a oranduit o de aproape priveghere si intrarea in biserica s-a ingaduit numai pentru o persoana de incredere."
         Guvernul Moldovei, pentru a lamuri aceasta situatie a randuit o cercetare amanuntita a acestui fapt extraordinar. In urma cercetarilor s-a publicat un comunicat in foaia politica ,,Zimbrul" (pentru doritori anul III, nr. 35) in care se scria ca toate celelalte icoane din biserica sunt uscate, iar picaturile care curg din icoana Maicii Domnului sunt picaturi de apa foarte asemanatoare cu lacrimile si curgeau numai din ochi.
    Pentru a reusi toata lumea sa se inchine in buna randuiala, icoana a fost scoasa din catapeteasma si pusa in mijlocul bisericii. Iar minunea nu consta doar in plansul vizibil al Maicii in icoana, caci se savarseau si vindecari. Cu atat mai vizibile cu cit medicina nu era atit de grozava la vremea aceea. In urma unei astfel de vindecari savarsite in familia sa, boierul Nicolae Roznovanu a comandat o ferecatura pretioasa care se pastreaza si azi din 1855.

Mitropolia din Iasi: vedere aeriana
 
  In anul 1889 icoana a fost adusa la Catedrala Mitropolitana, fiind alaturi de Sfanta Cuvioasa Paraschiva ajutor si alinare celor care se inchina cu credinta. 

Foto: internet
 
 
















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu