miercuri, 17 august 2016

Maica Domnului in simtirea romaneasca (partea a treia)

     Maica Domnului, Acoperitoarea martirilor din inchisorile comuniste

              Icoana de la Letca Noua
     ,,Daca despre sfinti, fiecare in parte, se credea ca au putere sa-i fereasca de anumite rele, ea ii ferea (...) de toate relele, avand calitatea sa prezinte Fiului sau Imparatul ceresc orice rugaminte, oricit de grava. Ea se putea ruga pentru cel din urma pacatos. Astfel se explica de ce nu era casa ardeleana de taran roman fara icoana Maicii Domnului pe perete, inconjurata de stergare si blide" (Icoane vechi romanesti - Iuliana Dancu si Dumitro-Dancu).
      In general popoarele crestine au avut evlavie la anumiti sfinti, in functie de nevoile si durerile locului. De aceea sfantul Nicolae este cinstit in mod special la rusi iar Sfanta Fecioara Maria la romani. Sa nu uitam ca Sfantul Georghe de pilda, exemplu de soldat neinfricat, a fost luat ca aparator in nesfarsitele lupte, insusi Sfantul Stefan cel Mare si Sfant ii purta icoana in batalii.

           Madona Dudu din Craiova
     Uneori vestmintele sfintilor, ale Maicii Domnului mai ales, amintesc de portul popular; intotdeauna insa culorile nu izbesc violent retina, ci au o stingere potolita. Prin armonizare cromatica, aceste reprezentari de suflet se incadreaza in arta populara, impreuna cu straiele, toalele, mahramele, velintele, ouale incondeiate, Cimitirul vesel de la Sapanta. Mai ales icoanele naive pe sticla, cu bogatul chenar floral  sunt o exteriorizare a optimismului taranesc sanatos.
         Maica Domnului, acoperamantul       marturisitorilor din temnitele comuniste

      Sentimentele legate de cei dragi si de sfintii ocrotitori se inscriu in orizontul discretiei romanesti; lipseste patetismul si simtul pentru dramatic dezvoltate mai ales la icoanele rusesti. Structura noastra sufleteasca difera de cea rusa cufundata in tenebre mistice care a dat nastere la numerosi ,,nebuni pentru Hristos."

Icoana pe sticla (Ardeal)
     De aceea Maica Domnului apare zugravita la noi doar accidental intr-o agitatie tragica, in extaz pietist de influenta catolica sau tulburata de coplesitoarele Patimi ale Fiului ei.
    In folclor, compatimirea pentru Maica Indurerata se contopeste cu rugaciunea celor multi si in nevoi: ,,O, Maica, cantam tie/ Maica Sfinta ajuta-ne!/ Pe care maica n-o doare/ Cand vede ca fiu-i moare?/ Care maicuta n-ar plange/ Cand isi vede fiu-n sange?/ O, Marie, nume sfant/ Da-ne pace pe pamint!''
   
Fragment din lucrarea: Maica Domnului Induratoarea in iconografia ortodoxa romaneasca - Mihaela Andrei

Foto: internet


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu