sâmbătă, 27 august 2016

Povestea talharului care s-a facut sfant: Moise Etiopianul (28 august)

      Ni se intampla adesea ca ideea de sfintenie sa ni se para ciudata si indepartata. Ca si cum indemnul Mantuitorului ,,fiti sfinti" ar fi imposibil de urmat. 
    Aruncand insa o privire in calendar, gasim tot soiul de pacatosi care la un moment dat au zis pacatului ,,stop joc'' si s-au incapatanat sa-L urmeze pe Dumnezeu. ,,Hristos vrea pramatii pocaite in rai", spunea parintele Constantin Necula.
    Un astfel de exemplu il gasim la un fost talhar si ucigas la drumul mare, genul de om pe care oamenii il vad aruncat in fundul iadului, dar pe care Dumnezeu il asteapta cu rabdare la cotitura.
    In Egipt traia un talhar vestit pe nume Moise, o namila de negru voinic si aspru. Fusese rob dar stapanul il alungase pentru proastele lui obiceiuri, printre care se numara si crima. Ajunge capetenie temuta de talhari, devenind renumit pentru cruzimea sa.
 
Intr-o zi, vestitul talhar isi lasa balta tovarasii de faradelegi si pleaca la o manastire in pustie. Se da in ascultare egumenului si fratilor; satul de viata dusa pana atunci, satul de pacatele lui. Dupa o vreme, prinzand gustul slujirii lui Dumnezeu care l-a primit cu bratele deschise ca pe fiul risipitor, pleaca singur intr-o chilie sihastreasca sa-si planga pacatele.
     Intr-o zi in chilia lui navalesc patru talhari. Moise ii biruie cu usurinta, ii leaga si ii duce in spinare la manastire ca pe niste saci, nestiind cum sa-i pedepseasca. Parintii de acolo au poruncit sa-i lase liberi. Recunoscand in pustnic pe fostul capitan al talharilor si fiind coplesiti de bunatatea fratilor, talharii s-au facut si ei calugari. Apoi si alti talhari auzind ca fosta lor capetenie s-a calugarit, urmandu-i exemplul.
   Ca si sfanta Maria Egipteanca, sfantul Moise se chinuia mult si cu ispita desfranarii. Postea aspru mancand doar seara o bucatica de paine si muncind mult. Cu toate astea nu scapa de ispita.
    Mergand la sfantul Isidor pentru sfat, acesta i-a aratat o multime de diavoli ispititori. Dar si multimea mai mare de ingeri veniti la lupta. O  vreme aceasta viziune l-a linistit, dar apoi lupta a reinceput. Atunci ca sa se osteneasca si mai tare, a inceput sa le aduca apa batranilor din pustie fara ca ei sa stie.
    In pustiu apa era la mare distanta iar pomana pe care si-o facea cu parintii era de nepretuit. Atunci diavolul, nesuferindu-i osteneala, l-a pocnit intr-o noapte cu un par pe spinare, lasandu-l aproape mort langa un put cu apa. Caci atunci cind este vorba de sfinti diavolul nu mai trimite intermediari, rezolva singur problema...
    Fratii l-au luat si l-au oblojit, dar abia dupa un an si-a insanatosit trupul. Sfantul Isidor l-a impartasit si i-a zis ca aceste ispitiri au fost date tocmai ca sa nu creada ca el cu puterea lui le poate invinge si sa isi piarda astfel plata.
     Sfantului Moise i se da cununa de mucenic la virsta de 75 de ani. Primeste de la Dumnezeu instiintarea ca in schit vor navali barbarii ca sa-i ucida pe calugari. Ii instiinteaza si pe ceilalti vietuitori de asta dar el ramine in schit pentru a implini vorba Mintuitorului care zice: ,,Cel ce ridica sabia, de sabie va muri!"

Icoane preluate de pe internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu