marți, 9 august 2016

Maica Domnului in simtirea romaneasca (partea intai)

     Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Lainici

                     M-rea Putna
      Maica Domnului are un loc aparte in sufletul romanului. De aceea Sfanta Fecioara apare in viata de zi cu zi, chiar si in manifestarile sale artistice. Rugaciunea scurta si cuprinzatoare cat un oftat: ,,Doamne, Maica Domnului!", este de fapt cel mai scurt si direct dialog cu Cerul.
   Aceasta traire simpla (nicidecum simplista) cu un dezvoltat simt al frumosului, include prezenta Maicii Precista in toate evenimentele vietii. Maica Domnului ,,nu este intruparea unui mit sincretist pagan continuat peste veacuri, in sanul crestinismului romanesc" (Maica Domnului in colindele religioase romanesti - Gh. Alexe). In spatiul romanesc, Maicuta Domnului cu Pruncutul - Dumnezeu Cel mititel, au avut intotdeauna un loc bine stabilit.
   Parintii de la Sfantul Munte numeau Romania Gradina Maicii Domnului. In poeziile populare este adesea marturisita nadejdea in ocrotirea Maicii Precista: ,,Tu de acolo ocrotesti/ Neamul nostru romanesc/ Sa traiasca dupa voia/ Tatalui Celui ceresc".
                    M-rea Dintr-un Lemn
    ,,Pentru credinciosii nostri ,,Mama fara barbat" si ,,Fecioara mama" sunt taine zavorate cu lacatul celei mai profunde credinte. Le e deajuns revelatia dumnezeiasca cu privire la aceste taine." (Maica Domnului in colindele religioase romanesti - Gh. Alexe). 
    Exista obiceiul ca fetele sa primeasca in zestre si o icoana a Maicii Domnului, prima consemnare fiind facuta in foile de zestre ale domnitelor si jupaneselor. In studiile si documentele lui Nicolae Iorga  (vol. 9, 10) apar si foi de zestre ale vechilor domnite, iar la inceputul actului sta scris: ,,una icoana a Maicii Domnului ferecata in aur si argint, cu candela ei".
                  Manastirea Ghighiu
   ,,In fata icoanei Fecioarei, sufletul romanului se deschide cu mai multa usurinta (...). Un mare rol atribuie Biserica Ortodoxa si poporul roman rugaciunilor sfintilor pentru iertarea celor adormiti si cu deosebire interventiei Maicii pe langa Fiul ei. Raman si ei, impreuna cu jertfa lui Hristos intr-o solidaritate cu toti oamenii, numai sa ceara si acestia ca Domnul impreuna cu Maica Lui si cu toti sfintii sa aiba mila de ei.     Avem in cer si la judecata nu numai pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu facut Fratele nostru, ci si pe Maica Lui, ca Maica a tuturor, si pe sfinti ca frati ai nostri, de ale caror rugaciuni pentru noi in tot timpul dinainte de judecata din urma, dar si atunci, se bucura si Hristos Care ne-a spus: Iubiti-va unii pe altii" (Reflexii despre spiritualitatea poporului roman - par. D. Staniloaie).

 Fragment din lucrarea: Maica Domnului Induratoarea in iconografia ortodoxa romaneasca -  Mihaela Andrei

Foto: internet












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu