sâmbătă, 22 octombrie 2016

Mic Dictionar 13. De ce duminica gasim mereu icoana Invierii la tetrapod

                  Icoanele Invierii Domnului 
   Duminica este ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a inviat. Fiecare duminica din an poate fi considerata o zi de Inviere. Icoana Invierii este icoana nadejdii absolute iar Duminica este ziua bucuriei.
    Icoana Invierii Domnului se scoate duminica la tetrapod fie singura, fie alaturi de icoana cu sfintul/sarbatoarea zilei. In multe biserici sta la inchinare pe tot parcursul anului.
    Este icoana cea mai cunoscuta si prezenta in biserica, dupa icoanele cu Mintuitorul Iisus Hristos si Maica Sa. Pentru ca ortodoxia are in centrul invataturii Sale Crucea si Invierea. Una fara cealalta nu se poate.
      Despre simbolistica acestei icoane si despre modul cum se zugraveste, am scris intr-un articol anterior. Mantuitorul coboara in iad unde era asteptat de secole, eliberandu-i pe dreptii aflati acolo. In icoana este surprins momentul in care ii scoate din iad pe Adam si Eva, protoparintii nostri.
    Invierea Domnului ramine la nivel de taina, la fel ca si Nasterea Sa. De aceea nu este corecta imaginea cu Hristos iesind biruitor din mormant cu un steag in mana iar ingerul si soldatii i se inchina. 
    Nimeni nu L-a vazut pe Hristos inviind. El a trecut prin piatra mormantului in chip tainic, asa cum odinioara a iesit din pantecele Maicii Sale. 

       Invierea Domnului - imagine de inspiratie apuseana, necanonica
 
     Nu a iesit Sa Se arate maret ci intai a coborit la iad, pentru a elibera sufletele celor care il asteptasera inca de la prima promisiune facuta omului. De aceea duminica este o zi a Invierii, o zi cand sufletele asteapta sa fie scoase din iad. 
 Imaginile cu Iisus Hristos iesind din mormant cu steagul teuton in mana speriind soldatii romani intr-o mare de lumina nu sunt canonice.

Foto: internet




















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu