duminică, 2 octombrie 2016

14. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: de la mrea. Bisericani

     Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Bisericani
Icoana facatoare de minuni de la Bisericani 

         Sfintii Iosif si Chiriac de la Bisericani 
    Sfantul Iosif de la Bisericani a avut un rol special in gasirea acestei icoane. El a vietuit cativa ani intr-o pestera din apropierea manastirii. In timp s-au inmultit ucenicii, atrasi de sfintenia vietii sale, de aceea cuviosul Iosif a inaltat o biserica de lemn unde se slujea neintrerupt, prin rotatie, ca la manastirea Studion (Constantinopol).
    In urma unui atac al tatarilor, biserica este incendiata. Sfantul Voievod Stefan cel Mare era in plina lupta cu paganii, asa ca parintii de la schit s-au hotarit sa plece de acolo la Sfantul Munte Athos.
    Asa ca au inceput incetisor sa coboare, insa deodata, in fata lor s-a aratat intr-un stejar o vedenie luminoasa ca un fulger. Li se infatiseaza Maica Domnului care ii intreaba: ,,Unde plecati, parintilor?" Cuviosul Iosif ii raspunde: ,,La Sfantul Munte, in Gradina Maicii Domnului."
      Insa Maica Domnului le-a raspuns: ,,Nu plecati, caci si aceasta este gradina mea."
 
In scorbura acelui stejar s-a gasit iconita mica, infatisand-o pe Maica Domnului, ca un semn al vederii minunate. Este simpla, aproape naiva ca o icoana pe sticla. Nu are calitati estetice deosebite, pare zugravita de un copil. Insa ea a facut adevarate minuni asupra persoanelor chinuite de duhuri necurate si asupra celor care sufera de boli de plamani. 
    Parintele Cleopa spunea ca aerul si-a schimbat compozitia devenind ozonat, dupa aratarea Maicii Domnului; acest fapt este confirmat si de traditia locala. La Bisericani se afla si un sanatoriu pentru boli de plamani. Desi altitudinea nu este foarte mare, aerul are o cantitate neobisnuita de ozon, iar acest fapt s-a dovedit stiintific, iar bolnavii din toata tara vin aici pentru tratament.
    In anul 1872 manastirea a fost transformata in temnita, la fel ca si Pangarati, Barnova, Bistrita-Vilcea. Insa in anul 1905, in mod inexplicabil, in noaptea de Inviere zidurile inchisorii s-au prabusit.
      Icoana vindecatoare era cunoscuta de localnici si iubita. Prea iubita. De aceea a atras atentia autoritatilor comuniste care de sapte ori au confiscat-o si au dus-o la Piatra Neamt, Bacau sau Husi. Insa icoana a revenit de fiecare data, in mod inexplicabil, fara sa fie adusa de cineva. 
    Un activist de partid evreu de origine din Piatra Neamt, deranjat de multimea de pelerini, a luat icoana la Piatra Neamt si a incuiat-o in seiful sau. Desigur, cheile se aflau doar la el.

Paraclisul si trunchiul stejarului cu icoana (Foto: Doxologia)
           A doua zi insa, lucratorii de la drumuri au gasit iconita in stejar. Cel care o luase de acolo a fost atit de marcat de acest fapt, incat nu dupa mult timp s-a increstinat si a plecat in Tara Sfanta.
    In anul 1988, in locul aratarii Maicutei Domnului in scorbura s-a construit un paraclis cu hramul ,,Acoperamantul Maicii Domnului" denumit de localnici ,,la Iconita". Aici se gaseste si trunchiul stejarului in care s-a descoperit icoana.

Multumire: Crestinortodox.ro, ziarul Lumina

Foto: internet














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu