duminică, 2 octombrie 2016

Sfanta Cuvioasa Paraschiva - Sfanta cea mai iubita a moldovenilor

            Sfanta Cuvioasa Paraschiva    

  Moastele Sfintei Paraschiva (Mitropolie Iasi)
               Multa lume asociaza orasul Iasi cu Mitropolia, unde se afla moastele sfintei Paraschiva. Multa lume vine din toate colturile tarii si chiar din alte tari, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj organizat anual in capitala Moldovei, odata cu sarbatoarea Sfintei Paraschiva.
   Pe cat de modesta si nestiuta de nimeni in smerenia ei a trait aceasta sfanta, pe atat de cunoscuta si iubita a devenit dupa descoperirea sfintelor sale moaste.
        Sfanta Paraschiva s-a nascut in Epivata in apropiere de Istambulul de astazi, intr-o familie de oameni credinciosi care o indemnau la milostenie, post si rugaciune.
    Modul lor de viata a rodit frumos in sufletul copilei. La 10 ani a auzit la Liturghie cuvantul Evangheliei: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte ii schimba viata si ii aprind in inima dorul dupa Hristos.
    Incepe sa isi dea frumoasele sale haine saracilor, ca intr-un fel de nebunie in ochii celorlalti. Nu mai tinea cont de mustrari, de parca orice bun lumesc ii taia aripile.
       Mostenind o mare avere de la parinti, impreuna cu fratele sau (care si el s-a calugarit devenind mai apoi episcop) au impartit-o la saraci, urmandu-si frumosul lor vis. Nici o avere nu li se parea mai mare decit Imparatia lui Dumnezeu.
    Mai intai s-a oprit la Constantinopol pentru a lua sfaturi de la calugari si calugarite cu viata sfanta. Apoi s-a indreptat spre tinutul Pontului, ramanand cinci ani la manastirea Maicii Domnului din Heracleea. Dupa aceea, luand binecuvantare, a plecat in Tara Sfinta manata de dorul dupa Hristos. S-a asezat intr-o manastire de calugarite din pustiul Iordanului, nevoindu-se pentru Mirele ei.
    Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în Cazania sa, spune că acum Sfânta nu mai avea grijă "nici de veșminte și de așternuturi, nici de mâncări și de mese, nici de casă sau sluj­­nice, ci numai de curăția sufletului și de răs­puns județului (judecății n.n.) ce va să fie". Ea "pururea suspina și nepărăsit tânjea cumu-și va înfru­mu­seța sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va îndulci la vederea Mirelui său, de slava și de lu­mina și de bucuria cea fericită. De aceasta ... ochii de la­crimi îi erau întunecați pu­rurea".
     Se spune ca Dumnezeu ne cheama la El atunci cand suntem in apogeul implinirii noastre spirituale, pentru a nu ne pierde plata. De aceea, la 25 de ani, un inger a instiintat-o in vis sa se reintoarca la locurile parintesti, ca sa moara in pamantul natal.
    A fost ingropata ca o straina saraca in Epivata. Parea ca va ramine uitata acea necunoscuta, insa Dumnezeu ii scoate la lumina trupul sfintit. Caci langa trupul ei gasit neputrezit si bine inmiresmat, a fost ingropat un corabier care murise innecat. Noaptea, unul din crestinii care sapasera groapa si o femeie credincioasa au acelasi vis: o vad pe sfinta Paraschiva ca pe o imparateasa sezand pe un tron luminos inconjurata de ingeri. I-a mustrat ca nu i-au scos trupul de acolo sa il duca intr-un loc de cinste.
   A fost dusa in biserica Sfintilor Apostoli din Epivata, unde indata au inceput sa se faca mari minuni la moastele sale. Dupa aproape 200 de ani in care a stat in biserica din Epivata, sfanta Paraschiva a inceput o peregrinare indelungata, pana cand domnitorul Vasile Lupu o aduce la biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.
Inmormantarea Sf. Paraschiva (fresca) 
     
     In anul 1888, in noaptea de 26 spre 27 septembrie, izbucneste un incendiu devastator la Sfintii Trei Ierarhi. Palalaia a topit argintul raclei in care se aflau moastele Sfintei, insa ea a ramas absolut neatinsa de foc pe un pat gros de jaratic!
    A fost mutata la Catedrala Mitropolitana, noua ei ,,casa". De atunci, an de an Iasul se umple de pelerini care vin cu citeva zile inainte de praznuirea ei de pe 14 octombrie si stau adesea la cozi de zeci de ore pentru a se inchina citeva secunde. 

Catedrala Mitropolitana din Iasi - interior
Ce ii face pe toti acesti oameni sa vina de ani de zile, sa stea ore intregi in ploaie, in vant, noaptea, nemancati, bolnavi si sa plece de acolo transfigurati? Asta ar trebui sa se intrebe unii...


Sfanta Paraschiva: doua icoane pictate de mine

https://doxologia.ro/mami-sfanta-parascheva-are-manuta-asa-calda-moale-parca-e-vie

Multumire Doxologia.
Foto:internet

2 comentarii:

  1. am deferit toti vinovatii Tribunalului Arges 1900-vesnic eu si parintii fara drept de replica nu renuntam vesnic la acuzatii,iscaliti motivul vesnic,corecte de nota 10 vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. am lucrat MOBILA cu stampile eu parinti sot bunici strabunici sora unchi sa stiim,1800-vesnic.

    RăspundețiȘtergere