vineri, 7 octombrie 2016

Mic Dictionar 12. De ce se picteaza sfintii cu aureola

           Sfantul Ierarh Spiridon - detaliu 

        Invierea Domnului -detaliu 
    In icoane, cele nevazute cu ochii trupesti (dar vazute cu cele sufletesti), devin vizibile. Nu exista un aparat de masurat sfintenia si nu o vedem iesind ca o lumina din cineva. Doar unii primesc binecuvintarea de a privi un sfant in lumina. 
    Harul care se revarsa dintr-un sfant este reprezentat in icoana printr-un halou de lumina in jurul capului. Aurul este cel care nesocoteste umbrele si este cel mai in masura sa curga din trupul transfigurat si sa se reverse ca o sfera de foc care inconjoara capul sfant. In icoanele ortodoxe lumina irumpe din trupul incarcat de har, vine din interior.
     Rafael - Madonna della Sedia
      In tablourile religioase catolice insa, aura pluteste deasupra capului, venind parca de sus in jos, ilustrand conceptia despre gratia supraadaugata. Este ca un accesoriu discret iar in prim plan se afla figura elaborat lucrata, cu detalii anatomice concrete.
     In icoana aura este plina, cel mai adesea din aur sau, in lipsa acestuia macar aurie. Cei invaluiti de Duhul Sfant au capetele ,,imbracate'' in aur. De aceea Apostolii, inainte de Pogorirea Duhului Sfant nu au aureola.
    ,,Cuvantul ebraic 'awr (aour, aur, ur) care inseamna lumina, se inrudeste cu cuvantul latinesc aurum (aur, care in India semnifica lumina minerala). La fel, cuvintul latinesc oratio (cuvint) trimite la cuvintul frantuzesc or. Grecii spuneau despre un mare orator ca are gura de aur.'' (Michel Quenot - ,,Icoana, fereastra spre absolut'')

Maica Domnului cu Pruncul - detaliu 
        Aureola este un semn al slavei dumnezeiesti de care se bucura sfintii. Este acea ,,cununa a vietii" promisa de Hristos celor credinciosi pana la moarte (Apoc. 2,10). Sfantul Apostol Pavel ii scria ucenicului sau Timotei inainte de martiriu: ,,De acum mi s-a gatit cununa dreptatii, pe care pe care Domnul imi va da-o in ziua aceea, El, Dreptul Judecator, si nu numai mie, ci si tuturor celor ce au iubit aratarea Lui." (II Tim. 4,8).
  
Foto: internet









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu