luni, 24 octombrie 2016

Sfantul militar: Marele Mucenic Dimitrie, cel care izvoraste mir vindecator

              Sf. Mare Mc. Dimitrie 
         Sf. Mare Mc. Dimitrie - Vatoped
  
    Sfantul Dimitrie s-a nascut in Tesalonic, in cetatea Solun. Intr-o vreme in care crestinii erau prigoniti si omorati, parintii lui credeau in taina in Iisus Hristos. Nu erau oameni simpli: tatal sau era voievod in cetate, traia intr-un palat si avea multa avere. Insa cea mai de pret comoara era intr-o camaruta de taina a castelului sau: doua icoane impodobite cu aur si pietre scumpe. Una cu Mantuitorul Iisus Hristos si cealalta cu Maica Domnului.
    In camaruta cea tainuita se inchideau voievodul cu sotia sa ca sa se roage in liniste. Iar cea mai fierbinte rugaciune a lor era pentru dobandirea unui mostenitor, pentru ca nu aveau copii. Erau oameni buni si milostivi, facand mult bine celor din jur. Dumnezeu i-a rasplatit cu un fiu care le va purta credinta mai departe.
     Dimitrie a fost crescut ca un bun crestin, iar exemplul luminos al parintilor sai care l-au purtat in rugaciune inca dinainte de a se naste, i-a intarit in inima iubirea dupa Hristos.
      Dupa moartea parintilor sai, Dimitrie devenise un strateg iscusit si fara teama in lupte. Este remarcat de catre imparatul Maximian care l-a numit antipat (proconsul) al Tesalonicului.
     Acest rang  ii dadea insa misiunea de a-i starpi pe crestini. Sfantul Dimitrie insa si-a preluat functia, mergind la Solun unde a fost intampinat cu mare bucurie. Aici, in loc sa-i vaneze pe crestini, Sfantul Dimitrie ii ,,vina" pe pagani, vorbindu-le de Hristos ca un apostol.
    O astfel de fapta nu putea sa ramana ascunsa de imparat care s-a infuriat foarte tare, mergand el insusi la Solun. Sfantul Dimitrie era hotarit sa nu isi ascunda credinta. A incredintat bogatiile mostenite slujitorului sau pentru a le imparti celor saraci, apoi si-a pregatit sufletul cu post si rugaciune.
    Pus fata in fata cu imparatul care poate mai spera ca Dimitrie sa abjure, sfantul si-a marturisit credinta fara teama. Maximian a poruncit sa fie inchis intr-o fosta baie mare si veche, pentru a fi si mai mult umilit.
        In acest timp, Maximian se distra privind lupte sangeroase si bucurindu-se ori de cite ori uriasul lui luptator Lie mai omora pe cineva. Vazand atata varsare de sange, un tanar crestin pe nume Nestor ia binecuvantare de la sfantul Dimitrie ca sa-l biruiasca pe Lie in numele lui Hristos.
   Nestor il provoaca pe Lie la lupta.       Imparatul se impotriveste pentru ca Nestor era tanar si frumos, mai potrivit pe la palat. Lie era un fel de Goliat din neamul vandalilor, o adevarata masina de ucis. Nestor insa merge la lupta si il omoara pe Lie, marturisind ca l-a ajutat Hristos. Pentru aceasta cutezanta, imparatul hotaraste ca Nestor sa fie decapitat cu un cutit.
    Neimpacat de moartea favoritului sau, Maximian porunceste ca si sfantul Dimitrie sa fie omorat cu lanciile.
Moastele Sf. Mare Mc. Dimitrie aflate la Tesalonic
     Sfantul se afla la rugaciune. Vazindu-i pe soldati venind cu sulitele indreptate spre el, si-a ridicat singur bratul drept pentru a-l putea strapunge mai usor. Haina si inelul pline de sange au fost luate de slujitorul sau credincios si multe minuni s-au facut cu ele. Afland aceasta, Maximian a poruncit sa fie prins si decapitat astfel incat si Lup a devenit martir.
    In momentul descoperirii moastelor sfantului Dimitrie, din ele a inceput sa iasa mult mir foarte frumos mirositor. Nici o explicatie nu poate fi data acestui fapt de neinteles pentru cei care nu cred ca sfintele moaste sunt binecuvantarea lui Dumnezeu lasata Bisericii luptatoare de catre Biserica biruitoare.                                                              
        Sf. Dimitrie - mozaic (Sinai)
     Icoanele il infatiseaza pe sfantul Dimitrie imbracat in haine militare, cu lancea in mana. Este tanar, parul buclat este tuns scurt si seamana mult cu sfantul mare mucenic Gheorghe. Insa are chipul mai prelung (al sfintului Gheorghe este mai rotunjit). In Erminie sunt descrise scene din martiriul sfantului. Cea mai cunoscuta este cea in care sfantul este impuns cu sulitele.
    In alte icoane este infatisat langa Sfantul Nestor care ii cere binecuvantare pentru lupta, iar cu ei se gaseste uneori si servitorul credincios al sfintului Dimintrie; si el va suferi moarte martirica.
    Sf. Mucenici Nestor si Dimitrie cu Lup

Sursa: internet


      Sfantul Dimitrie (icoane pictate de mine)

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu