luni, 17 octombrie 2016

Sfantul Neofit, calator langa moastele Sfintei Paraschiva

        Sf. Neofit Zavoratul din Cipru si Sf. Parascheva de la Iasi 

       Icoane cu Sfantul Neofit din Creta 
   
     Despre acest sfant din pacate eu nu am stiut nimic pina acum. De ani de zile, langa moastele Sfintei Paraschiva sunt aduse spre inchinare si binecuvantare sfinti din intreaga lume ortodoxa. O dubla binecuvantare pentru pelerinii veniti din toate colturile tarii si de peste hotare.
     Anul acesta, la chemarea tainica a Sfintei Parascheva, la Iasi au fost aduse moastele Sfantului Neofit Zavoritul din Creta. De ce acest sfant, poate destul de putin cunoscut multora?
    Sfantul Neofit Zavoratul (il deosebim de Sfintul mucenic Neofit) s-a nascut in anul 1134 in regiunea Larnaka, din insula Cipru. La 18 ani parintii il pregatesc de insuratoare, insa el simte ca nu acesta e drumul sau. Asa ca pleaca la manastirea Sfantul Ioan Gura de Aur pentru a se calugari. Parintii il cauta disperati, gasindu-l dupa doua luni. Insa tanarul este atit de hotarat, incat nu il pot convinge sa renunte.
    Este un autodidact. Invata la manastire sa scrie si sa citeasca, ba chiar mai mult decit atat, invata si Psaltirea pe de rost.
    In ascultarea primita trebuie sa intre in contact cu vizitatorii manastirii iar aceasta ii tulbura linistea sufleteasca. Merge sa se inchine in Tara Sfanta, cu gandul sa ramana acolo. Insa niciunde nu si-a linistit inima. S-a intors la Cipru cu gandul de a se imbarca pe un vapor sa plece in Asia Mica.
     Insa planurile ii sunt date peste cap de o intamplare care il face sa inteleaga ca trebuie sa ramana in Creta. Este confundat cu un raufacator si arestat iar banii de drum ii sunt confiscati. Este eliberat cu ajutorul unor necunoscuti insa nu mai vrea sa paraseasca insula. Asa ca a plecat la nord-vest de Pafos spre muntele denumit Muntele albinelor.
    Aici gaseste o mica pestera si dupa ce se convinge ca locul este pustiu, a hotarat sa se stabileasca definitiv. In sfirsit, isi gasise locul cel mai potrivit pentru asceza. Si-a largit pestera pe care a denumit-o ,,zavornita", facand biserica, trapeza si chilie, pictandu-le el insusi.
    Cum lumina nu poate sta multa vreme ascunsa sub obroc, lumea a inceput sa vina la parintele cel ,,zavorit". Cind inchinatorii s-au inmultit, sfantul Neofit s-a mutat mai sus in alta pestera si de acolo le vorbea celor veniti dupa sfaturi.
       Interesant este faptul ca, desi nu si-a parasit pestera pana la moarte, avea o imagine clara si complexa a evenimentelor epocii sale. Mai mult decat atat desi nu avea multa scoala, a scris lucrari ermineutice la Sfanta Scriptura, randuieli tipiconale pentru corecta functionare a manastirilor, lucrari istorice pline de informatii cat se poate de exacte, biografii de sfinti. Inspirat de Duhul Sfant, este intruchiparea perfecta a vorbei Sfantului Evagrie Ponticul: ,,Teolog este cel ce se roaga si cel ce se roaga este teolog."
     Cipriotii il iubesc pe Sfantul lor Neofit. Poate tot atit de mult cum o iubim noi pe Sfinta Parascheva. Doi sfinti iubiti si populari si-au unit puterea rugaciunii anul acesta in capitala Moldovei. Si pentru ca bucuria sa fie deplina, particele din moastele Sfantului Neofit din Creta au fost daruite parohiei Sfantul Maxim Marturisitorul din Iasi.

Material video: Sfantul Neofit Zavoritul ramine la Iasi:
https://www.youtube.com/watch?v=qh5WX0s-g2s

Multumire Doxologia:
http://www.doxologia.ro/sfantul-neofit-zavoratul-din-pafos-insula-cipru

Foto: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu