joi, 20 octombrie 2016

6. O sfanta a oamenilor moderni: Sfanta oarba

          Sfanta Cuv. Matrona cea oarba (sursa: sfinti si icoane)
      Uneori sfintenia se ascunde acolo unde nu te astepti. Si cand nu te astepti. Matrona inca de mic bebelus a fost altfel. Cand a fost scufundata la Sfantul Botez, preotul a vazut un stalp de tamaie bine inmiresmata ridicindu-se din cristelnita si si-a dat seama ca acel copilas orb va avea un destin special.
      Mama copilei a vazut ca ea nu sugea miercurea si vinerea, fiind scufundata in aceste doua zile intr-un somn profund. Pe pieptul fetitei era un semn din nastere: o cruce in relief. 
    Cand a mai crescut putin, fetita lua icoanele din coltul lor preferandu-le tovarasia in locul unor jucarii. Desi ea nu vedea ce este pe ele. Iar mai tirziu va avea un perete intreg tapetat cu icoane. Ce sa fie cu acel copil ciudat?
    Fiind oarba, ceilalti copii o badjocoreau iar fetele mai mari o bateau cu urzica. Atunci micuta Matrona nu a mai iesit din casa. Ar fi putut creste o frustrata si o rautacioasa, bombanindu-si toata ziua soarta. Insa ea se dedica rugaciunii, intr-o pace deosebita, langa icoanele ei dragi, in fata carora ardeau in permanenta candele. Se ruga ceasuri intregi, cuprinzand tot cerul in inimioara ei de copil.
    Privirea ei orientata inlauntru si curatata de rautati, putea sa vada, inca de la 6-7 ani, gandurile si pacatele oamenilor.
    A avut parte si de bucurii, pentru ca boierul satului a ajutat-o sa faca pelerinaje la Kiev, Moscova si Sankt Petersburg. 
    La un moment dat, ajungand in catedrala unde slujea sfantul Ioan de Kronstadt, acesta a poruncit ca lumea sa se dea la o parte pentru a face loc adolescentei Matrona, numind-o ,,al optulea stilp al Rusiei." Avea 14 ani.
Sf. Matrona, fotografie de epoca 
       La 17 ani nu mai poate merge si va petrece tot restul vietii mai mult intinsa in pat. Vestea despre oarba care mangaie pe toata lumea si se roaga pentru toti, s-a raspandit in Rusia. Erau vremuri grele si tulburi: revolutie, foamete...Sfanta ii primea pe toti, le vorbea, ii mangaia, ii binecuvanta.
    Cu trei zile inainte de moarte i se vesteste adormirea. Atunci ea le spunea celor apropiati: ,,Toti sa veniti la mine si sa-mi povestiti necazurile voastre, caci eu va voi vedea, va voi auzi si va voi ajuta!''
    La 2 mai 1952 se muta la Dumnezeul pe care l-a slujit toata viata. La 8 martie 1998 s-au gasit moastele sale nestricate si frumos mirositoare, precum odinioara la sfantul ei Botez...

     Moastele sfintei cuvioasa Matrona      
                                                 
  
Multumire Doxologia:
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-matrona-din-moscova

Foto: internet

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu