luni, 10 octombrie 2016

15. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: de la mrea. Nicula

  Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula
  Icoana Maicii Domnului cu Pruncul si interiorul bisericii de la Nicula 

       Tara noastra, ca o adevarata ,,Gradina a Maicii Domnului", are multe icoane facatoare de minuni. Icoane in fata carora te rogi si toate legile omenesti sunt depasite. Credinta face minuni, o spunea si Mintuitorul: ,,credinta ta te-a mintuit". Dar unele icoane sunt ca o fereastra insorita spre mila lui Dumnezeu care se arata acestei credinte.
    O astfel de fereastra spre primavara Raiului este icoana Maicii Domnului de la Nicula. O icoana foarte iubita de catre ardelenii care vin sa o cinsteasca in special la 15 august, cand este hramul manastirii care o adaposteste. Atunci are loc la Nicula unul dintre cele mai mari pelerinaje din tara.  

              Icoana in biserica 
       Traditia ne spune ca pe la anul 1300, un monah cu viata sfanta pe nume Nicolae a vietuit prin acele locuri, imprumutand mai apoi numele sãu asezarii. Icoana Maicii Domnului Indrumatoarea a fost pictata in anul 1681 de catre preotul Luca din Iclod.
     Inca de la inceput icoana a atras ca un magnet. Insa in anul 1699, s-a intimplat o minune care s-a aflat pina la Viena (Ardealul fiind atunci sub ocupatie). Militarii regimentului Vasas rinduiti in satul Nicula, mergeau adesea la biserica ortodoxa din sat.
     In dimineata zilei de 15 februarie au gasit icoana lacrimand. L-au anuntat pe preot si in scurt timp tot satul a fost martorul minunii. Lacrimi mari curgeau din ochii Sfintei Fecioare, udand locul. Trei saptamini a plans Maica in icoana. Au intors-o pe toate partile, au vazut-o mii de oameni: oameni simpli, nobili romani si maghiari, soldati imperiali, precum si Sigismund Kornis, guvernatorul Transilvaniei din acea vreme. Dupa cateva saptamani, contele hotaraste sa duca icoana in paraclisul castelului sau. Locuitorii din Nicula si din imprejurimi au starnit o uriasa revolta, iar contele speriat, a dus icoana inapoi la biserica. Aici a stat sigilata pana ce curtea de la Viena a binevoit sa dea o dispozitie privitoare la icoana noastra. Astfel s-a hotarat prin decret sa ramana in biserica manastirii Nicula, unde sa poata fi venerata de oricine.

         In incinta manastirii Nicula 
       Manastirea cu icoana minunata a fost reazim ardelenilor ortodocsi greu incercati. Tunurile generalului Bukov au ras aproape doua sute de manastiri ortodoxe, din ordinul craiesei Maria Tereza care a vrut sa distruga ortodoxia. Sarmanii oameni si-au gasit alinarea in rugaciunile facute in fata icoanei care savarsea multe minuni. Inclusiv asupra celor care nu erau ortodocsi dar s-au rugat cu multa credinta. Lacrimile Maicii Sfinte s-au pastrat in sticlute invelite cu stergare de catre preoti, ca un odor de mare pret. Sunt scoase doar la marile sarbatori si praznice. Cat despre minunile nenumarate care se fac in fata sfintei icoane, sunt sute si mii de marturii.

Multumire: cuvantul-ortodox.ro

























   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu