sâmbătă, 8 octombrie 2016

Icoana care se curata singura


Icoana lui Hristos care se curata singura

             Manastirea Celic Dere 
     In manastirea ortodoxa cu nume exotic din Tulcea, se afla o icoana cu totul si cu totul speciala. Cand a fost adusa la manastire in anul 1816 de catre un soldat rus, era doar un blat innegrit de vreme.
     Acel soldat a incredintat-o unui preot, spunandu-i ca la un moment dat icoana Mantuitorului care se afla zugravita acolo va incepe sa se curete singura iar ochii inchisi ai Mantuitorului se vor deschide. Iar atunci se va savarsi o mare minune.
    O vreme nu s-a intamplat nimic, insa parintele a lasat maicilor de la Celic icoana innegrita impreuna cu povestea ei. 
   Dar povestea care parea incredibila, a inceput sa se adevereasca. Pentru ca treptat-treptat, pe suprafata neagra a inceput sa apara chipul Mantuitorului Iisus Hristos.   Dupa 200 de ani de cand icoana complet innegrita a fost adusa la manastire, mai bine de jumatate din ea s-a curatit singura.       Nimeni nu intervine asupra ei, nici o restaurare ascunsa nu se face noaptea. Mai mult decat atat, ochii Mantuitorului nu mai sunt complet inchisi ci usor intredeschisi.
    Povestea soldatului misterios care a adus-o a nascut destule povesti apocaliptice. Legenda tesuta in jurul icoanei asociaza etapele in care s-a curatat cu catastrofele (naturale sau istorice) cu care a coincis.
     Iar momentul in care icoana va fi in totalitate curatata iar Mantuitorul Iisus Hristos va fi cu ochii larg deschisi genereaza pentru multi teama de mania lui Dumnezeu...
     Icoana de la Celic Dere (din turceste paraul  de otel) este destul de neobisnuita ca imagine pentru ca Mantuitorul Iisus Hristos este zugravit cu ochii inchisi doar pe cruce.     Icoana nu este de sorginte bizantina, insa chipul lui Hristos este usor de recunoscut. Un zambet usor adie pe buzele Lui. Nimic nu pare sa evoce sfarsitul lumii cat mai ales dragostea Lui nesfarsita pentru toata faptura. Iar cind El va deschide ochii mari in icoana, sint absolut convinsa ca toata lumea va exclama: Dumnezeu este Iubire!
    Cel mai curios este ca nu doar icoana se curata singura, ci si toate litografiile, fotografiile si copiile xerox ale acestei icoane! Eu insami am o copie xerox dupa o fotografie si o urmaresc de ani de zile. De la tampla, zona curatita a alunecat in jos, inspre urechea Mantuitorului. Ca restaurator, pot spune ca Artistul suprem face o treaba foarte buna si meticuloasa.
Cine nu crede, poate sa se asigure si singur. 
   
Foto: internet






























Un comentariu:

  1. As dori să știu dacă pictați icoana domnul Iisus Hristos care se curata singur celic - dere cat costa 0790077996

    RăspundețiȘtergere